top of page

Wat is magnesium en wat doet het voor je lichaam?


Magnesium is een mineraal, net zoals calcium, zink en ijzer. Magnesium is naast zuurstof en water de derde levensbehoefte van ons lichaam. Het mineraal magnesium speelt in ons lichaam een sleutelrol. Magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan. Deze enzymen zorgen ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen.


Magnesium speelt onder ander een rol bij onderstaande belangrijke lichaamsprocessen:

- Ontspannen van spieren en bloedvaten

- Soepelheid van de gewrichten

- Verbeteren van de nachtrust

- Verbeteren en behouden van het energielevel en uithoudingsvermogen

- Ondersteuning van andere mineralen en vitamines

- Verzachten van de huid

- Rust brengen in het zenuwstelsel

- Aansturen van de stofwisseling

- Stimuleren van de vetverbranding

- Onderhouden van bloedvaten en voorkomen van verkalking

- Versterking van botten en tanden

- Speelt een rol bij het voorkomen van bloedstolsels


Hoe krijg je voldoende magnesium binnen?

Omdat ons lichaam zelf geen magnesium kan aanmaken is het van belang dat je op een andere manier voldoende magnesium binnen krijgt. Er zijn een aantal manieren om magnesium binnen te krijgen. De eerste manier is door het eten van magnesiumrijk voedsel. Groene bladgroenten zijn erg gezond en zitten boordevol magnesium en andere belangrijke voedingsstoffen. Boerenkool, spinazie, raapstelen, maar ook pure chocolade (rauwe cacao) zijn magnesiumrijke voedingsmiddelen.

Helaas is het zo dat tegenwoordig veel vitamine en mineralen uit onze voeding verloren gaan tijdens het telen, verdelen en bereiden van onze voeding. Een tekort van o.a. magnesium ligt hierdoor op de loer.

Om te zorgen dat je toch voldoende magnesium binnen krijgt kun je magnesium extra nemen als supplement of dit door de huid laten opnemen. Bij het nemen van een voedingssupplement wordt de magnesium in het spijsverteringskanaal opgenomen en kom op die manier in de bloedbaan terecht. Deze vorm van opname is een bekende vorm van extra inname van vitamine en minderalen. Het opnemen van magnesium via de huid is wat minder bekend, maar minstens zo effectief. Ik leg je graag uit hoe dit werkt.


Magnesium opnemen via de huid.

Onze huid is ons grootste orgaan. De huid is in staat om stoffen ons lichaam in en uit te voeren. We voeren onder andere zweet en talg af via onze huid. En we kunnen stoffen in onze huid opnemen door bijvoorbeeld crème of medicinale pleisters. De doorlaatbare vermogen van de huid noemen we transdermaal. Dit betekent door de huid. Magnesium kan in vloeibare vorm transdermaal opgenomen worden door het lichaam. Via de huid komt de magnesium direct in de bloedbaan terecht.

Via de haarzakjes en zweetklieren wordt magnesium voor minimaal 90% opgenomen op celniveau binnen enkele minuten. Het grote voordeel van de toepassing via de huid ligt in de mogelijkheid om acute problemen lokaal te behandelen. Denk hierbij aan spierkrampen, spierpijnen, rusteloze benen of artrose. Een ander voordeel van deze methode is dat je nooit te veel magnesium kunt gebruiken. Wanneer de cellen verzadigd zijn nemen ze simpelweg niets meer op. Om magnesium via de huid op te nemen zijn er magnesiumvlokken en magnesium olie te verkrijgen.


Welke vorm van magnesium is geschikt voor je?

Het advies over welke vorm van magnesium en welke manier van gebruik is persoonlijk. Iedereen is uniek en ook elke situatie is persoonlijk. In de praktijk van Pedicure Oosterhout zijn zowel voedingssupplementen, magnesiumvlokken en magnesiumolie te verkrijgen. Vraag me gerust om meer informatie over het gebruik van magnesium.


Wist je dat ik als gediplomeerd orthomoleculair therapeut op een verantwoorde manier voedingssupplementen mag adviseren? Ik denk graag met je mee op gebied van voeding, suppletie en gezondheid.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page