top of page

Alles over de Hallux Valgus: Oorzaken, Behandelingen en VoetentrainingWat is een hallux valgus en wat kun je doen aan een scheve teen

Eén op de vier mensen heeft een scheve grote teen en heeft daar in meer of mindere mate last van. De klachten, veroorzaakt door deze hallux valgus, zoals de scheve teen genoemd wordt, nemen in de loop van de tijd toe. De teen gaat schever staan en de knobbel aan de zijkant van de voet wordt dikker, met vaak pijn bij het lopen tot gevolg. Deze aandoening kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden. In dit artikel lees je alles over de hallux valgus. Wat het is, hoe het ontstaat, en hoe je van een hallux valgus af kunt komen. Daarnaast ga ik je uitleggen waarom het belangrijk is je voetspieren te trainen en geef ik je specifieke oefeningen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van hallux valgus.


Wat is Hallux Valgus?

Hallux valgus, ook wel bekend als een scheve grote teen met "knobbel" of "bunion" aan de basis van de grote teen, is een aandoening waarbij de grote teen naar buiten toe buigt, richting de andere tenen. Dit leidt tot de vorming van een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet. Naast de zichtbare bult kan hallux valgus ook gepaard gaan met ontsteking, pijn, en moeilijkheden bij het dragen van schoenen. Het kan zelfs voorkomen dat de grote teen zijn functie verliest, omdat deze niet meer goed kan buigen. De grote teen staat dan als het ware vast.


Hoe ontstaat Hallux Valgus?

Wetenschappers weten de oorzaak van een hallux valgus niet precies. Ze kunnen niet verklaren waarom de ene mens wel een scheve teen krijgt en de andere niet. Wel is het opvallend dat bij mensen die geen schoenen dragen, vrijwel geen scheve teen voorkomt. Slechts 2 procent van deze groep heeft een scheve grote teen.


In landen waar mensen wel schoenen dragen, heeft naar schatting 25 tot 33 procent een hallux valgus. Over het algemeen hebben vrouwen veel meer last van een scheve grote teen dan mannen. Je kunt dus stellen dat de invloed van schoen groot is bij het ontwikkelen van een hallux valgus. Te kleine schoenen, schoenen met hoge hakken en smalle neuzen hebben allemaal hun bijdrage aan het ontwikkelen van een scheve teen.


Er wordt vaak gedacht dat een hallux valgus erfelijk is, echter is de wetenschap het hier nog niet over eens. Natuurlijk kunnen botstructuren erfelijk bepaald zijn, maar vaak ziet men deze stand afwijking pas na het 20e levensjaar ontstaan. En lijkt het er dus op dat dit duidelijk beïnvloed wordt door externe factoren.


Hoe kom je van Hallux Valgus af?

Voor de hand liggend is om te zorgen voor goede schoenen. Vermijd schoenen met hoge hakken en zorg dat je tenen voldoende ruimte hebben om te bewegen in je schoenen. Minimalistische (barefoot) schonen kunnen een goede oplossing zijn, dit zijn platte schoenen met een brede neus. Daarnaast is het belangrijk om veel op je blote voeten te lopen. Het lopen op blote voeten en minimalistische schoenen zorgt ervoor dat je voetenspieren aan het werk gaan. Doordat je voet zonder schoen zelf moet coördineren en balanceren is dit erg goed voor de ontwikkeling van je voetspieren. Om je voeten te ondersteunen, hun natuurlijk functie terug te geven en te trainen om voetstand te verbeteren, is het ook aan te raden voldoende voetoefeningen te doen en eventueel een training voor de hallux valgus te volgen.

 

Voetentraining: Oefeningen voor Hallux Valgus

Naast traditionele behandelingen kunnen gerichte voetentrainingen en oefeningen een waardevolle aanvulling zijn op het beheer van hallux valgus. Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de spieren en gewrichten rond de grote teen, het verbeteren van de stabiliteit van de voet en het bevorderen van een gezonde voetboog. Hier zijn enkele effectieve oefeningen:


Tenen Spreiden en Knijpen:

-          Zit of sta comfortabel en spreid je tenen zo ver mogelijk uit elkaar.

-          Knijp vervolgens je tenen samen en herhaal deze beweging.

-          Deze oefening versterkt de spieren in de voet en verbetert de flexibiliteit van de tenen.


Handdoek Trekken:

-          Leg een handdoek op de grond en plaats je voet aan het ene uiteinde.

-          Gebruik je tenen om de handdoek naar je toe te trekken.

-          Herhaal aan de andere kant om de spieren aan beide zijden van de voet te trainen.


Voetboog Versterkende Oefening:

-          Rol een tennisbal onder de voet van hiel naar teen.

-          Oefen druk uit terwijl je rolt om de voetboog te versterken en de flexibiliteit te bevorderen.

Het is essentieel om deze oefeningen regelmatig en met zorg uit te voeren. Begin met een lage intensiteit en verhoog geleidelijk aan naarmate de kracht en flexibiliteit toenemen. Heb je vragen of wil je effectief aan de slag om de stand van je scheve teen te verbeteren? Dan raad ik deze voettraining aan.


Let op je algehele gezondheid als je last hebt van een hallux valgus.

Tot slot is het aan te raden om een gezonde levensstijl te handhaven, omdat factoren zoals overgewicht extra druk op de voeten kunnen uitoefenen en de kans op het ontwikkelen of verergeren van hallux valgus kunnen vergroten. Eet gevarieerd en voldoende groente en fruit. Drink voldoende en doe regelmatig aan lichaamsbeweging.


Door je bewust te zijn van de risicofactoren, het nemen van preventieve maatregelen en het integreren van voetentraining in je dagelijkse routine, kun je actief bijdragen aan het behoud van gezonde voeten en het minimaliseren van de impact van hallux valgus.


Het is belangrijk om te onthouden dat de aanpak van een scheve teen per persoon verschillend kan zijn. Twijfel je wat in jouw situatie de beste oplossing is? Kom dan gerust langs in de praktijk voor een persoonlijk behandelplan.*In dit blog zijn affiliate links opgenomen

Comments


bottom of page